Jakie korzyści zdrowotne ma sok z buraków?
Sok z buraków może oferować szereg korzyści zdrowotnych dzięki unikalnej kombinacji witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Buraki zyskały popularność, teraz gdy naukowcy zidentyfikowali powiązania między piciem soku z buraków a obniżonym ciśnieniem krwi, zmniejszeniem stanu zapalnego i poprawą wyników sportowych.
Buraki mają doskonały profil odżywczy, który zawiera mnóstwo niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają również unikalne związki bioaktywne zwane betalainami, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka.
Te korzyści można czerpać ze spożywania całych buraków lub ich soku.
W tym artykule przyjrzymy się badaniom dotyczącym sześciu proponowanych korzyści zdrowotnych soku z buraków. Omówimy również dawkowanie i sposób przygotowania soku w domu.
1. Dobry profil żywieniowy
Sok z buraków zawiera szeroką gamę niezbędnych witamin i minerałów. Regularne picie tego soku warzywnego może pomóc w zapobieganiu niedoborom tych składników odżywczych.
100-mililitrowa (ml) porcja ekologicznego soku z buraków, co odpowiada małej szklance, zawiera 29 kalorii, bez tłuszczu, a także następujące składniki odżywcze:
0,42 grama (g) białka
7,50 g węglowodanów
5,42 g cukru
0,40 g błonnika
Sok z buraków zawiera również przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny, co wpływa na zmniejszenie rozwoju raka, stanów zapalnych i choroby serca.
Buraki są bogatym źródłem niezbędnych witamin i minerałów, w tym:
- kwas foliowy, który jest ważny dla zdrowia DNA i komórek
- witamina B-6, która wspomaga metabolizm i produkcję czerwonych krwinek
- wapń, niezbędny minerał dla wzrostu i siły kości
- żelazo, które umożliwia czerwonym krwinkom przenoszenie tlenu
- magnez, minerał, który wspiera zdrowie układu odpornościowego, serca, mięśni i nerwów
- mangan, który przyczynia się do regulacji metabolizmu i poziomu cukru we krwi
- fosfor, niezbędny składnik odżywczy do regeneracji zębów, kości i komórek
- miedź, która odgrywa rolę w wytwarzaniu kolagenu, utrzymaniu kości i naczyń krwionośnych oraz wspieraniu funkcji odpornościowej
- cynk, który wspomaga gojenie się ran, wspiera układ odpornościowy i wspomaga prawidłowy wzrost
Buraki zawierają również inne korzystne związki:
- Fitochemikalia nadają roślinom kolor i smak. Pobudzają również układ odpornościowy, minimalizują stany zapalne i redukują stres oksydacyjny.
- Betalainy odpowiadają za głęboki czerwony kolor buraków. Te pigmenty mają obiecujące właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antytoksyczne.
- Azotany odnoszą się do grupy związków organicznych, które poprawiają przepływ krwi i promują zdrowie serca.
2. Poprawa ciśnienia krwi
Coraz więcej badań sugeruje, że buraki mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy uważają, że wynika to z zawartości azotanów.
Buraki naturalnie zawierają duże ilości azotanów, które organizm przekształca w tlenek azotu. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne, co poprawia przepływ krwi i obniża ogólne ciśnienie krwi.
W ostatnich badaniach naukowcy podali uczestnikom 70 ml bogatego w azotany soku z buraków lub ubogiego w azotany soku placebo. Ciśnienie krwi osób w grupie testowej spadło o 5,2 milimetra słupa rtęci (mm Hg) więcej niż w grupie placebo już po 30 minutach. Jednak działanie zagęszczonego soku z buraków ustąpiło w ciągu 24 godzin.
Inne badanie na małą skalę wykazało, że picie 250 ml soku z buraków codziennie przez 4 tygodnie obniżało ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem.
Jednak osoby, które już przyjmują leki obniżające ciśnienie krwi, mogą nie zauważyć tych samych korzyści. Badania z udziałem osób przyjmujących leki na nadciśnienie wykazały, że bogaty w azotany sok z buraków nie obniżał ciśnienia krwi po 1 tygodniu w porównaniu z sokiem z buraków zubożonych w azotany.
3. Zmniejszenie stanu zapalnego
Sok z buraków zawiera związki przeciwzapalne zwane betalainami.
Według uczonych betalainy hamują specyficzne szlaki sygnałowe, które odgrywają rolę w chorobach zapalnych.
Badanie z 2014 roku wykazało, że betalaina zwana fenetylaminą-betaksantyną zmniejszyła aktywność enzymu zapalnego o 32 procent.
4. Zapobieganie anemii
Anemia może powodować bóle głowy i zmęczenie.
Buraki są bogate w żelazo, niezbędny składnik czerwonych krwinek. Bez żelaza czerwone krwinki nie mogą transportować tlenu w organizmie.
Ludzie, którzy mają niski poziom żelaza, mogą czasami rozwinąć stan zwany niedokrwistością z niedoboru żelaza. Dodanie źródeł żelaza do diety może zmniejszyć ryzyko tego stanu.
Objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza obejmują:
- zmęczenie
- zawroty głowy
- duszność
- bóle głowy
- szybkie bicie serca
5. Ochrona wątroby
Sok z buraków zawiera przeciwutleniacze, witaminę A, witaminę B-6 i żelazo. Związki te pomagają chronić wątrobę przed stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym, jednocześnie zwiększając jej zdolność do usuwania toksyn z organizmu.
Niedawne badanie na małą skalę na szczurach z uszkodzeniem wątroby wykazało, że gryzonie, które otrzymały ekstrakt z buraków, miały minimalne uszkodzenie wątroby w porównaniu ze szczurami kontrolnymi.
6. Poprawa wyników sportowych
Niektóre związki zawarte w soku z buraków, takie jak azotany i betalainy, mogą poprawiać wyniki sportowe.
Azotany mogą zwiększyć wydajność sportową osoby poprzez zwiększenie przepływu krwi i tlenu w mięśniach.
W badaniu z 2018 r. przyjrzano się wpływowi betalainy na 28 wyszkolonych kolarzy płci męskiej. Rowerzyści otrzymywali 100 mg koncentratu buraczanego lub placebo codziennie przez tydzień. W porównaniu z grupą placebo, grupa z koncentratem buraczanym miała wyższą wydolność wysiłkową i zwiększony przepływ krwi.
Dawkowanie
Obecnie nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących dawkowania soku z buraków.
Według badań z 2014 r. picie jednej szklanki 250 ml soku z buraków dziennie może obniżyć ciśnienie krwi. Sok nie powodował żadnych poważnych skutków ubocznych, ale uczestnicy zgłaszali zmianę koloru moczu.
Autorzy zauważyli, że zdolność soku z buraków do obniżania ciśnienia krwi zależy od stężenia azotanów, które może być bardzo różne w różnych sokach z buraków. Autorzy zalecają stężenie 4 milimoli na litr (mmol) azotanu w celu obniżenia ciśnienia krwi u zdrowych osób dorosłych.
Skutki uboczne
Osoba z niskim ciśnieniem krwi powinna unikać regularnego picia soku z buraków.
W większości przypadków ludzie mogą bezpiecznie jeść buraki lub pić sok z buraków bez żadnych negatywnych skutków ubocznych.
Regularne picie soku z buraków może wpływać na kolor moczu i kału ze względu na naturalne pigmenty zawarte w burakach. Ludzie mogą zauważyć różowy lub fioletowy mocz, zwany beeturią , oraz różowy lub fioletowy kał. Te zmiany koloru są tymczasowe i nie stanowią powodu do niepokoju.
Azotany zawarte w soku z buraków wpływają na ciśnienie krwi. Każdy, kto ma niskie ciśnienie krwi lub obecnie przyjmuje leki na nadciśnienie, powinien porozmawiać z lekarzem przed dodaniem do diety buraków lub soku z buraków.
Buraki zawierają wysoki poziom szczawianów, które mogą powodować kamienie nerkowe u osób z wysokim ryzykiem tego schorzenia.
Jak zrobić sok z buraków
Sok z buraków możesz zrobić w domu za pomocą sokowirówki, blendera lub robota kuchennego.
Jak przygotować buraki?
- Odetnij wierzchołki buraków przed ich dokładnym umyciem. Pozostaw nienaruszoną skórkę buraka, aby uzyskać dodatkowe składniki odżywcze.
- Pokrój buraki na małe kawałki.
Jak wycisnąć sok z buraków?
- Ustaw sokowirówkę z miską lub dzbanem na miejscu, aby zebrać wyrzucany materiał.
- Kawałki buraków wrzucaj do sokowirówki pojedynczo.
- Sok z buraków wlej do szklanki i od razu wypij lub wstaw do lodówki do schłodzenia.
Jak zmiksować buraki?
- Umieść kawałki buraków w blenderze i dodaj odrobinę wody, aby zmiękczyć buraki.
- Miksuj do uzyskania gładkości.
- Usuń duże kawałki warzywa za pomocą gazy lub sitka o drobnych oczkach.
- Wyrzuć miąższ i wlej sok z buraków do szklanki. Schłodź w lodówce lub podawaj od razu.
Możesz pić sam sok z buraków lub mieszać go z sokiem z innych owoców i warzyw.
Następujące zdrowe składniki, które mogą dodać smaku:
- owoce cytrusowe
- jabłko
- marchewka
- ogórek
- imbir
- bazylia
- miód
Możesz również kupić sok z buraków w lokalnym sklepie spożywczym.
Ważne jest, aby sprawdzać etykiety żywieniowe na produktach i unikać soków, które zawierają dodatek cukrów i konserwantów.
Podsumowanie
Buraki są zdrowym dodatkiem do większości diet. Ludzie mogą doświadczyć korzyści zdrowotnych płynących z buraków, jedząc je na surowo lub gotowane albo przyrządzając z nich sok. Sok z buraków zawiera wiele korzystnych składników odżywczych, które proces gotowania może usunąć.
Komentarze
Brak komentarzy