Czym jest pożywienie i dlaczego warto je spożywać?

Czym jest pożywienie i dlaczego warto je spożywać?

Ocena: brak
Głosów: 0

Termin „superżywność” to dość nowy termin odnoszący się do żywności, która oferuje maksymalne korzyści odżywcze przy minimalnej ilości kalorii. Jest pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Obecnie żadne standardowe kryteria ani definicje prawne nie klasyfikują żadnej żywności jako superżywności. Jednak większość pożywienia jest pochodzenia roślinnego.

W tym artykule definiujemy, co kwalifikuje się jako pożywienie, podajemy kilka typowych przykładów i ich korzyści oraz dostarczamy wskazówek, jak włączyć je do diety.

Czym jest pożywienie?

Superżywność to żywność o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że dostarcza pokaźną ilość składników odżywczych i bardzo mało kalorii.

Zawiera dużą ilość minerałów, witamin i przeciwutleniaczy.

Przeciwutleniacze to naturalne cząsteczki, które występują w niektórych produktach spożywczych. Pomagają neutralizować wolne rodniki w naszym ciele. Wolne rodniki to naturalne produkty uboczne produkcji energii, które mogą siać spustoszenie w organizmie.

Cząsteczki przeciwutleniaczy zmniejszają lub odwracają działanie wolnych rodników, które mają ścisły związek z następującymi problemami zdrowotnymi:

  • choroby serca
  • nowotwór
  • artretyzm
  • choroby układu oddechowego
  • niedobór odporności
  • rozedma
  • choroba Parkinsona

Superpożywienie nie jest lekarstwem na wszystkie produkty spożywcze. Dietetyk Penny Kris — Etherton wyjaśnia:

„Wiele osób ma nierealistyczne oczekiwania dotyczące tych produktów, myśląc, że będą one chroniły przed chorobami przewlekłymi i problemami zdrowotnymi. Mogą jeść jeden lub dwa z tych bogatych w składniki odżywcze pokarmy oprócz ubogiej diety”.

Włączenie superżywności jako części dziennego spożycia jest świetne, ale tylko wtedy, gdy spożywasz zdrową, zbilansowaną dietę. Jedz „super dietę”, zamiast koncentrować się na poszczególnych pokarmach.

Wspólne pożywienie

Pożywienie bogate w przeciwutleniacze i flawonoidy pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej i nowotworom, a także poprawiać odporność i zmniejszać stany zapalne.

Regularne spożywanie owoców i warzyw ma również silny związek z niższym ryzykiem wielu schorzeń związanych ze stylem życia i ogólną śmiertelnością.

Zawarte w nich składniki odżywcze pomagają zachować zdrową cerę, paznokcie i włosy oraz zwiększają poziom energii.

Mogą również pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Jagody

Wykazano, że wyższy poziom flawonoidów w jagodach obniża ryzyko zawału serca. Kilka powszechnie znanych jagód superpożywienia to jagody acai, jagody, maliny, wiśnie, żurawina i jagody goji.

Oferują one następujące korzyści:

Jagody Acai: to małe, ciemnofioletowe jagody uprawiane w Ameryce Południowej. Zawierają 19 aminokwasów i wiele przeciwutleniaczy.

Borówki: są bogate w błonnik, mangan i witaminę K. Żurawina jest bogata w określony flawonoid, który pomaga zmniejszyć ryzyko infekcji dróg moczowych.

Jagody Goji: to małe czerwone jagody pochodzące z Azji, które są bogate w witaminę C i E, a także wiele różnych rodzajów flawonoidów. Są często stosowane w medycynie wschodniej do leczenia cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi oraz do utrzymania zdrowia oczu, wątroby i nerek.

Soja

Soja ma wysokie stężenie izoflawonów, typu fitochemicznego. Fitochemikalia to związki występujące naturalnie w roślinach.

Niektóre badania pokazują, że izoflawony w soi pomagają zmniejszyć ilość lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) lub „złego” cholesterolu we krwi.

Kilka badań wykazało, że soja może zapobiegać utracie pamięci związanej z wiekiem. Izoflawony sojowe mogą również zmniejszać utratę masy kostnej i zwiększać gęstość mineralną kości w okresie menopauzy, a także zmniejszać objawy menopauzy.

Herbata

Wiele produktów spożywczych uważanych za „superpożywienie” jest bogatych w kolor, co często wskazuje, że są bogate w przeciwutleniacze.
Herbata zawiera mało kalorii, pomaga w nawodnieniu i jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy.

Katechiny, silne przeciwutleniacze występujące przede wszystkim w zielonej herbacie, mają korzystne właściwości przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze.

W badaniu opublikowanym w Journal of Physiological Anthropology zbadano wpływ spożycia zielonej herbaty, białej herbaty i wody na poziom stresu u 18 uczniów.

Zarówno zielona, ​​jak i biała herbata miały obniżony poziom stresu, a biała herbata miała jeszcze większy efekt. Konieczne są kolejne badania, aby potwierdzić tę możliwą korzyść zdrowotną.

Zielona herbata może również mieć działanie przeciwartretyczne poprzez tłumienie ogólnego stanu zapalnego.

Zielone warzywa liściaste

Ludzie często identyfikują jarmuż, szpinak, botwinę, buraki i kapustę jako zielone warzywa liściaste superpożywienie. Te pokarmy są bogate w witaminy A, C, E i K oraz wiele witamin z grupy B.

Liściaste warzywa zawierają również mnóstwo karotenoidów, żelaza, magnezu, potasu i wapnia .

Jedna filiżanka jarmużu dostarcza 550 mikrogramów witaminy K, co odpowiada ponad 680 procentom dziennego zapotrzebowania człowieka. Jarmuż i inne zielone warzywa liściaste są bogate w błonnik i wodę, które pomagają zapobiegać zaparciom i promują regularność i zdrowy przewód pokarmowy.

Łosoś

Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu i innych tłustych rybach, takich jak pstrąg i śledź, może zmniejszyć ryzyko nieprawidłowego bicia serca, obniżać poziom cholesterolu i spowalniać wzrost blaszki miażdżycowej.

Gorzka czekolada

Ciemna czekolada jest bogata we flawonoidy. Flawonoidy wykazują aktywność przeciwutleniającą, zapobiegają chorobie wieńcowej serca i niektórym rodzajom raka oraz wzmacniają układ odpornościowy.

Składnikiem czekolady szczególnie odpowiedzialnym za te korzyści jest proszek kakaowy. Producenci czerpią to z ziaren kakaowca. Pamiętaj, że czekolada może zawierać dodatkowe składniki, takie jak dodatek cukru, które mogą negować te korzyści.

Wino i winogrona

Winogrona, zwłaszcza czerwone, zawierają zdrowe składniki, takie jak resweratrol i kwercetyna.
Resweratrol, polifenol znajdujący się w winie, który sprawił, że jest ono „zdrowe dla serca”, jest obecny w skórkach czerwonych winogron.

Kilka badań wykazało, że resweratrol może chronić przed neuropatią cukrzycową i retinopatią. Są to stany spowodowane źle kontrolowaną cukrzycą, w których wzrok jest poważnie zaburzony.

Badacze odkryli, że zmniejsza skutki zmian nerwowych i uszkodzeń związanych z neuropatią cukrzycową.

Naukowcy odkryli również, że resweratrol jest korzystny w leczeniu choroby Alzheimera, łagodzi uderzenia gorąca i wahania nastroju związane z menopauzą oraz poprawia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Jednak nadal potrzebne są badania z udziałem ludzi, aby potwierdzić te odkrycia.

Inny flawonoid występujący w winogronach, kwercetyna, jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który wydaje się zmniejszać ryzyko miażdżycy i chronić przed uszkodzeniami powodowanymi przez cholesterol LDL w badaniach na zwierzętach. Kwercetyna może również mieć działanie przeciwnowotworowe.

Jednak konieczne są dalsze badania z udziałem ludzi, zanim naukowcy będą mogli potwierdzić korzyści ponad wszelką wątpliwość.

Chociaż wino zawiera przeciwutleniacze, należy pamiętać, że spożywanie winogron zapewniłoby te same korzyści, co dodatkowy błonnik. American Heart Association zaleca ludziom:ograniczyć napoje alkoholowe do nie więcej niż dwóch drinków dziennie dla mężczyzn i jednego drinka dziennie dla kobiet.

Inne pożywienie

Superżywność zyskująca popularność to:

  • spirulina
  • niebiesko-zielone algi
  • czosnek
  • trawa pszeniczna
  • buraki i sok z buraków
  • kurkuma
  • brazylijskie orzechy
  • jęczmień

Dieta

Możesz włączyć te produkty do zróżnicowanej, zdrowej diety, jeśli jest dostępna. Jednak nie przesadzaj ani nie szukaj zbyt szeroko, próbując je znaleźć.

Sekret polega na tym, że każde zielone warzywa liściaste lub jagody w sklepie spożywczym zapewnią wiele takich samych korzyści, jakie znajdziesz w superżywnościach premium.

Kupuj produkty w sezonie i z lokalnych źródeł, aby zapewnić najwyższą zawartość składników odżywczych. Nie lekceważ też skromnego jabłka lub marchewki — wszystkie owoce i warzywa to w zasadzie superpożywienie.

Zastąpienie jak największej ilości przetworzonej żywności pełnowartościową żywnością radykalnie poprawi zdrowie.

Szybkie porady:

Poniższe wskazówki mogą pomóc we wprowadzeniu do diety większej ilości pożywienia:

Spójrz na kolory na swoim talerzu. Czy całe twoje jedzenie jest brązowe, czy beżowe? Wtedy prawdopodobnie poziom przeciwutleniaczy jest niski. Dodaj produkty o bogatym kolorze, takie jak jarmuż, buraki i jagody.
Dodaj posiekane warzywa do zup.
Spróbuj zastąpić wołowinę lub drób łososiem albo tofu.
Dodaj jagody do płatków owsianych, płatków śniadaniowych, sałatek lub wypieków.
Upewnij się, że masz owoc lub warzywo za każdym razem, gdy jesz, w tym w posiłkach i przekąskach.
Pij codziennie zieloną herbatę lub herbatę matcha.
Przygotuj kurkumę, kminek, oregano, imbir, goździki i cynamon jako swoje ulubione przyprawy, aby zwiększyć zawartość przeciwutleniaczy w posiłkach.
Przekąska na orzechy, nasiona (zwłaszcza orzechy brazylijskie i nasiona słonecznika) i suszone owoce (bez dodatku cukru i soli).
Wypróbuj te zdrowe i pyszne przepisy opracowane przez zarejestrowanych dietetyków:

Miska z jagodami acai

  • Koktajl czekoladowo-bananowy
  • Pesto szpinakowo-bazyliowe
  • Curry warzywne matcha
  • Wzmocniona lasagne.

Zagrożenia

Przyjmowanie pożywienia w formie suplementu to nie to samo, co pozyskiwanie składników odżywczych z prawdziwej żywności.

Wiele suplementów zawiera składniki, które mogą wywoływać silny biologiczny wpływ na organizm. Suplementy mogą również wchodzić w interakcje z innymi lekami. Przyjmowanie suplementów może spowodować toksyczność witamin lub minerałów, wpłynąć na powrót do zdrowia po operacji i wywołać inne skutki uboczne.

Wskazówki dotyczące stosowania suplementów

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ostrzega, że ​​łączenie lub przyjmowanie zbyt wielu suplementów może być niebezpieczne. Używaj tylko suplementów zatwierdzonych przez FDA.

Wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania obejmują następujące elementy:

W celu uzyskania informacji korzystaj z witryn niekomercyjnych, takich jak National Institutes of Health (NIH) i FDA.
Uważaj na twierdzenia, że ​​produkt „działa lepiej niż lek na receptę” lub „jest całkowicie bezpieczny”.
Pamiętaj, że naturalny nie zawsze oznacza bezpieczny.
Jeśli używasz suplementów, wybieraj produkty wysokiej jakości, które zostały przetestowane przez firmę zewnętrzną.
 

Zawsze najpierw skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania suplementu.

Tagi
Komentarze
Wszystkich: 0

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Inne artykuły autora
Czarna herbata naprawdę pomaga złagodzić stres
Komentarze: 0
Ocena: brak
Jakie korzyści zdrowotne ma sok z buraków?
Komentarze: 0
Ocena: brak
Czym jest pożywienie i dlaczego warto je spożywać?
Komentarze: 0
Ocena: brak
Ile węglowodanów mogę zjeść na diecie ketonowej?
Komentarze: 0
Ocena: brak