Co warto wiedzieć o alergii na pszenicę?
Osoby z alergią na pszenicę mają nieregularną odpowiedź układu odpornościowego na co najmniej jedno z białek pszenicy. Jeśli osoba z alergią na pszenicę jest na nią narażona, może doświadczyć wyniszczających objawów. Osoby, które podejrzewają, że mogą mieć alergię na pszenicę, powinny natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską w celu potwierdzenia diagnozy. Niektórzy ludzie doświadczają reakcji alergicznej podczas wdychania mąki pszennej. Inni odczuwają objawy po spożyciu jej doustnie. Reakcja alergiczna może wystąpić w ciągu minut lub godzin po spożyciu, lub wdychaniu pszenicy.
Alergia na pszenicę jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych wieku dziecięcego. Może jednak wystąpić również u dorosłych. Osoba z alergią wytworzyła swoiste przeciwciała na jedno lub kilka białek pszenicy.
W tym artykule omawiamy, jak rozpoznać alergię na pszenicę, co ją wywołuje, a także niektóre produkty zawierające pszenicę, których należy unikać.
Jakie mogą wystąpić objawy alergii na pszenicę?
Alergie na pszenicę mają tendencję do rozwoju w okresie niemowlęcym, często wraz z innymi alergiami pokarmowymi. Zwykle ustępują, gdy dana osoba kończy 12 lat.
Chociaż niektórzy dorośli mają alergię na pszenicę, jest ona znacznie częstsza u dzieci.
Najczęstsze objawy alergii na pszenicę to:
- alergiczny nieżyt nosa lub przekrwienie błony śluzowej nosa
- astma
- atopowe zapalenie skóry, lub wyprysk
- pokrzywka, czyli swędząca wysypka z możliwym obrzękiem
- nudności, biegunka i wymioty
- podrażnienie i możliwy obrzęk jamy ustnej, gardła lub obu
- wodniste, swędzące oczy
- nadęty brzuch
Może również wystąpić anafilaksja, prowadząca do:
- obrzęku i ucisku w gardle
- trudności z połykaniem
- ucisku i bólu w klatce piersiowej
- trudności w oddychaniu
- bladej lub niebieskawej skóry
- słabego pulsu
- potencjalnie zagrażającego życiu spadek ciśnienia krwi
Anafilaksja to nagły przypadek medyczny, który wymaga natychmiastowej pomocy medycznej. Ludzie muszą odwiedzić lekarza w celu leczenia.
W jaki sposób zdiagnozować alergię na pszenicę?
Kilka strategii, w tym niektóre testy, mogą pomóc lekarzowi zidentyfikować alergię na pszenicę. Obejmują one:
Prowadzenie dziennika żywności: aby zidentyfikować przyczynę alergii, pracownik służby zdrowia może poprosić daną osobę o prowadzenie dziennika żywności. Będzie zawierała w nim uwagi na temat rodzajów żywności w diecie, czasu ich spożywania oraz pewne informacje o objawach.
Wskazanie źródła: następnie powinna wyeliminować z diety wszystkie produkty pszenne. Po kilku dniach może co jakiś czas zacząć ponownie wprowadzać pszenicę. Z pomocą dziennika żywnościowego określi, czy pszenica jest odpowiedzialna za objawy. Wykwalifikowany pracownik służby zdrowia musi nadzorować te testy.
Testy prowokacyjne: zwykle odbywają się w szpitalu lub w specjalistycznej klinice alergologicznej. Dana osoba będzie spożywać kapsułki zawierające podejrzane alergeny. Zaczyna się od małych dawek, stopniowo zwiększając ich spożycie przez kilka godzin lub dni. Personel kliniki monitoruje osobę poddaną testom, pod kątem objawów.
Punktowe testy skórne: pracownik służby zdrowia umieszcza krople rozcieńczonego pokarmu na ramieniu lub plecach osoby, przebijając skórę przez kroplę. To wprowadza żywność do systemu. Wszelkie swędzenie, zaczerwienienie lub obrzęk prawdopodobnie będą wskazywać na alergię na pszenicę. Jednak test skórny nie jest ostateczny, więc lekarz prawdopodobnie poprosi o inne testy w celu potwierdzenia.
Badanie krwi: może wykryć przeciwciała dla określonej żywności. Jeśli obecne są pewne przeciwciała, oznacza to, że dana osoba jest prawdopodobnie uczulona na te konkretne pokarmy.
Jakich produktów powinny unikać osoby z alergią na pszenicę?
Osoby z alergią na pszenicę powinny unikać żywności zawierającej pszenicę, w tym:
- większość wypieków, w tym ciasteczka, ciasta, pączki, babeczki, krakersy, precle, gofry i chleb
- płatki śniadaniowe
- piwo, ale i piwo korzenne
- substytuty kawy, mleko słodowe i miksy instant z napojami czekoladowymi
- sosy, sos sojowy, sos Worcestershire, sosy pieczeniowe i przyprawy, w tym ketchup
- kuskus, makaron i kluski na bazie pszenicy lub kaszy manny
- lody i rożki do lodów
- pierogi
- żelatynizowana skrobia i modyfikowana skrobia spożywcza
- hydrolizowane białko roślinne
- wędliny przetworzone, takie jak parówki
- substytuty mięsa, krabów i krewetek
- glutaminian sodu
- naturalne aromaty
- guma roślinna
Jęczmień, owies i żyto również zawierają pewne białka pszenicy. Osoba z alergią na pszenicę może być uczulona nie tylko na pszenicę, ale także na żyto, owies i jęczmień.
Przed spożyciem pszenicy dobrą praktyką jest sprawdzenie etykiety wartości odżywczej każdego produktu spożywczego, aby sprawdzić, czy zawiera pszenicę lub inne zboża, które zawierają białka pszenicy. Producent mógł przetwarzać niektóre produkty spożywcze w zakładzie, który przetwarza również pszenicę.
Alergia na pszenicę - skąd się bierze?
Alergia na pszenicę jest odpowiedzią układu odpornościowego. Reakcja alergiczna występuje, gdy układ odpornościowy myli neutralną lub pożyteczną substancję z patogenem i atakuje go.
Alergeny to substancje, które nie wyrządzają szkody większości ludzi, chyba że mają na nie alergię.
Reakcja alergiczna na pszenicę obejmuje przeciwciała immunoglobulinowe reagujące na co najmniej jedno z następujących białek pszenicy:
- albumina
- globulina
- gliadyna
- glutenina lub gluten
Niektórzy ludzie są uczuleni tylko na jedno z białek pszenicy, podczas gdy inni mogą być uczuleni na dwa, lub więcej.
W poniższych sekcjach wymieniono niektóre ze znanych wyzwalaczy reakcji na pszenicę.
Pszenica i ćwiczenia
Niektórzy ludzie mogą mieć objawy alergii, jeśli ćwiczą w ciągu kilku godzin od spożywania białek pszennych. Ten rodzaj reakcji alergicznej często prowadzi do zagrażającej życiu anafilaksji.
Astma Spokój
Osoby pracujące w piekarniach lub miejscach z niegotowaną mąką pszenną mogą zachorować na astmę piekarską. Alergia występuje z powodu wdychania mąki pszennej, a nie spożycia. Ma tendencję do wpływania na oddychanie i może wystąpić z powodu białka pszenicy lub grzyba.
Nietolerancja glutenu
Eksperci medyczni klasyfikują celiakię jako autoimmunologiczną wrażliwość pokarmową, a nie alergię. Układ odpornościowy reaguje na gluten, powodując stany zapalne i uszkodzenia w jelicie cienkim. Prowadzi to do słabego wchłaniania składników odżywczych. Niektórzy ludzie mają zarówno celiakię, jak i alergię na pszenicę.
Jakie są czynniki ryzyka?
Dwa główne czynniki ryzyka alergii na pszenicę to wywiad rodzinny i wiek. Jeśli bliski krewny ma alergię – taką jak alergia na pszenicę, katar sienny lub astma – istnieje większe ryzyko, że osoba sama rozwinie alergię na pszenicę. Niemowlęta i małe dzieci są bardziej narażone na alergię na pszenicę niż dorośli, ponieważ ich układ odpornościowy i trawienny jeszcze nie dojrzał. Jednak większość dzieci w końcu wyrasta z tej alergii.
Jak leczyć alergię na pszenicę?
Najlepszym sposobem leczenia alergii na pszenicę jest unikanie białek pszenicznych. Może to być trudne, ponieważ wiele produktów spożywczych zawiera pszenicę. Dlatego ważne jest, aby sprawdzać etykiety żywności.
Leki przeciwhistaminowe mogą obniżać aktywność immunologiczną jednostki, eliminując lub zmniejszając objawy alergii. Ludzie powinni je przyjmować po ekspozycji na pszenicę. Ponadto leki przeciwhistaminowe należy stosować wyłącznie pod kierunkiem lekarza.
Epinefryna lub adrenalina to doraźne leczenie anafilaksji. Osoby z wysokim ryzykiem anafilaksji powinny nosić dwie dawki epinefryny do wstrzykiwań. Adrenalina otwiera drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Pomaga również przywrócić bardzo niskie ciśnienie krwi.
Osoba może podawać lek za pomocą automatycznego wstrzykiwacza bezpośrednio w skórę. Jeden wstrzykiwacz zawiera pojedynczą dawkę adrenaliny, którą można wstrzyknąć za pomocą ukrytej, sprężynowej igły.
Komentarze
Brak komentarzy